در ابتدا تاریخچهای بخوانید از لوستر باکارا که البته به لاتین باکارات نوشته میشود.
تاریخچه لوستر باکارا / باکارات
در سال ۱۷۶۴ میلادی، لوئی پانزدهم، پادشاه فرانسه مجوزه راه اندازی یک کارگاه شیشهگری در روستای باکارا در لورین شرق فرانسه را برای شخصی به نام لوئی-ژوزف لاوال مونتورنسی (۱۸۰۲-۱۷۱۰) صادر کرد. در ۱۸۱۶، امه گابریل آتوگ، صاحب کارگاه شیشهگری دیگری به نام وونچ، شرکت لوستر باکارات فرانسه را خریداری نمود. وی بیدرنگ روی تنور کریستال جدید برای تولید شیشههای با کیفیت بالا جهت مصارف خانگی سرمایهگذاری نمود. تا آن هنگام، کارگاههای شیشهگری عمدتا جام، پنجره، آینه و ظروف پایهدار تولید میکردند.
در سال ۱۸۲۲ میلادی، مجددا کارگاه شیشهگری به فروش رسید و این بار صاحبان جدید کسب و کار (کمپنی دکریستالری) باکارا را راه اندازی کرد، این درحالی بود که وونچ به عنوان بخشی از نام تشکیلات تا سال ۱۸۴۳ باقی ماند. در سال ۱۸۳۲، لوئی هیجدهم پادشاه وقت فرانسه، سفارش مجموعهای از ظروف پایهدار را داد. از آن به بعد، باکارا کار ساخت ظروف پایهدار را برای چارلز پنجم، لوئی فیلیپ، ناپلئون سوم و روسای جمهور فرانسه انجام داده است.
لوستر باکارا به زودی تبدیل به پیشروترین و بهترین برند شیشهگری در تمام کشور فرانسه شد. کارهای دستساز در حکاکی، برش، قلمزنی برتری یافتند و پس از اینکه به ویژه در سال ۱۸۳۸، فرانسوا اوژن دفرانس به تشکیلات پیوست، وی شیشهی مات (اپالین) را به ارکان تولید افزود و بلور کریستال را در میان محصولات خود قرار داد.
از جمله محصولاتی که امروز یکی از نمادهای لوستر باکارا بهشمار میروند؛ کاغذ نگهدار شیشهای است. برند باکارا / باکارات از سال ۱۸۴۶ ارائهی کاغذ نگهدار، با سبک شیشهی چند رنگ الهام گرفته از شیشه سازان ایتالیایی را آغاز نمود. این محصول چندان مورد استقبال قرار نگرفت که در اندک زمانی کاغذ نگهدار (با گلهای حقیقی، حشرات، و غیره در ضمیمهی شیشه) نیز تهیه گردید. تا اواخر قرن، کاغذ نگهدار باکارا حاوی تصاویر برجسته از مشتریان صاحب نام نیز به طیف محصولات افزوده شده بود.
شمدان طراحی شده برای نمایشگاه ۱۸۵۵ پاریس در نخستین نمایشگاه در پاریس در سال ۱۸۵۵، برند لوستر باکارا موفق شد تا مدال طلا برای نمایش عمومی شمدان به ارتفاع ۱۷ فوت و یک فوارهای کریستالی به ارتفاع ۲۳ فوت را بهدست آورد. بر روی شمدان مذکور در حدود ۱۶۰ شمع تعبیه شده بود. در سالهای ۱۸۶۷ و ۱۸۷۸ نیز باکارا مدالهای طلای دیگری طی نمایشگاه پاریس کسب نمود. در پایان قرن ۱۹ میلادی، بازارهای تازهای برای لوستر باکارا گشوده شدند و شرکت سفارشات پر شماری را از کشورهایی مثل روسیه، مکزیک و هند دریافت نمود.
لوستر باکارا در سالهای ۲۰۰۰-۱۹۰۰
در اولین دهههای قرن بیستم، در حوزهی هنر شیشهگری سه مؤسسهی تولید کننده به نامهای دم فرر، لالیک و شنیدر بر بازار این محصول حاکم بودند. به هر تقدیر چون لوستر باکارا از تکنیکهای متداول پیروی نمیکرد و به واقع معیارهای زیبایی شناسی آن دوره را دنبال نمود، در نتیجه در آن سالها طرحهایش چندان مورد توجه قرار نگرفتند.
لیکن در همین دوران، لوستر باکارا یک طراح بسیار ماهر یعنی جورج شوالیر (۱۹۸۷-۱۸۹۴) را به استخدام خود درآورد. وی که فارغ التحصیل کالج ملی هنرهای تزئینی در سال ۱۹۱۳ بود عملاً از سال ۱۹۱۶ به بعد که با تشکیلات همکاری را آغاز نمود و طراح اصلی باکارات یا باکارا به شمار میرفت.
جورج کاوالیر در سال ۱۹۲۵ با طراحی و ساخت چلچراغی به ارتفاع سه متر با الهام از الگوی آبشار، در نمایشگاه پاریس خوش درخشید ضمن اینکه چلچراغ مذکور در همان زمان برای سالن تأتر سلطنتی شهر سیدنی/اسرالیا خریداری گردید. پس از جنگ دوم جهانی، بازار لوستر باکارا یا باکارات بیش از پیش به خارج از فرانسه بستری پیدا کرد.
از میان بازارهای تازه، ایالات متحدهی امریکا از اهمیت ویژهای برخوردار بود و محصول به این بازار عظیم با افتتاح یک شعبهی جدید، مرکز فروش عمده و سپس یک فروشگاه بسیار لوکس در شهر نیویورک تثبیت گردید.
تاریخ ساخت بسیاری از ظروف و شمدانهای به ویژه رومیزی لوستر باکارا، که منقوش به طرحهای چشم نواز میباشند، مربوط به سالهای ۱۹۳۰ و ما قبل آن است. آفرینش طرحهای جدید پس از ۱۹۵۰ زمانی اتفاق افتاد که همکاری با طراحانی نظیر امیلی گیلیولی، برناد اوگست، رابرت ریگوت و باربارا بری برقرار گردید.
لوستر باکارا امروز
امروز لوستر باکارا هنوز به عنوان یک تولیدکنندهی کالاهای شیشهای لوکس و اقلام کریستال به فعالیت خود، با اتکا بر نوآوری، تداوم بخشیده است. طیف جواهر (نه حاوی شیشه اما سنگهای نیمه قیمتی) زینت بخش مجموعهی محصولات لوستر باکارا شدهاند. دفتر اصلی تشکیلات هنوز در شهر پاریس میباشد در حالی که یک رستوران نیز در کنار آن قرار دارند. طراح هنرمند فعلی شرکت باکارات یا باکارا، فیلیپ استارک است که تلاشهای بیوقفهی او در راستای احیای سنتهای گذشتهی یرند باکارا، به ویژه ساخت کریستال سیاه سبب شده تا پیوسته مورد تحسین متخصصین فن واقع شود.
برای آشنایی با سایر برندهای اروپایی که پارس نوران شرق با آنها همکاری دارد، صفحه برند لوستر ایتالیایی و فرانسوی را ببینید.